Κυριακή, 1 Ιουνίου 2008

Αμαλία άνοιξες δρόμο και δεν σε ξεχνούμεΑς κοιτάξουμε σήμερα την Αμαλία μας όπως ήταν, ένα χαρούμενο κοριτσάκι και μια γλυκειά κοπελίτσα. Ας ξεχάσουμε για λίγο το βλέμμα του παγιδευμένου θηρίου που αποκτήθηκε μετά τα όσα τράβηξε εξαιτίας της ολιγωρίας και της εγκληματικής αμέλειας -δήλωση άγνοιας δεν γίνεται δεκτή, ας ρωτούσαν κάποιον που γνωρίζει ή ας έψαχναν λίγο πιο προσεκτικά- μερικών γιατρών. Εκείνους, αν δεν τους αναλάβει η Πολιτεία, θα τους ξεγράψουν οι ασθενείς.

Η Αμαλία πάντως θα ζει στις καρδιές μας για πολλούς λόγους. Οι σημαντικότεροι λόγοι είναι, πριν από όλα, το θάρρος να ξεσκεπάσει όσα έμεναν κρυφά από τον πολύ κόσμο, καθώς και η παληκαρίσια στάση της απέναντι στον καρκίνο. Κατόπιν, η επώνυμη καταγγελία μερικών γιατρών που ασκούν πλημμελώς το λειτούργημα της ιατρικής, που το θεωρούν μονάχα βιοποριστικό τους επάγγελμα. Μετά, η ειλικρίνειά της να δηλώσει τα ονόματα των ευσυνείδητων γιατρών, δείχνοντας έτσι ότι δεν είναι όλα μαύρα σε αυτόν τον τόπο και ύστερα, με την όλη στάση της ως υπεύθυνου μέλους της κοινωνίας μας, να δείξει ένα δρόμο προς εμάς τους υπόλοιπους που μπορεί κάποτε να βρεθούμε σε παρόμοια θέση. Ο καρκίνος, όπως όλες οι ασθένειες, δεν κάνει διακρίσεις. Σε ευχαριστούμε Αμαλία. Από καρδιάς.

Ενα μικρό δείγμα τιμής από μένα προς τη μνήμη σου, που τη χρειαζόμαστε να παραμένει ζωντανή, είναι μια πρόταση -κάτι τι ελάχιστο- που είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί χωρίς πολλά έξοδα και το οποίο θα διευκολύνει την επικοινωνία των ασθενών με τον έξω κόσμο:
Να τοποθετηθούν συνδέσεις με το διαδίκτυο στα νοσοκομεία για χρήση των ασθενών. Αν όχι σε όλους τους θαλάμους, από μερικές πρίζες σε κάθε όροφο ώστε να μπορεί να συνδεθούν φορητοί υπολογιστές (λαπτοπ), μια ελάχιστη παροχή προς τους πάσχοντες που αποζητούν επικοινωνία. Εδώ, έχουν οι φυλακές συνδέσεις για τους κρατουμένους, οι ασθενείς είναι σε χειρότερη μοίρα; Μήπως συμβαίνουν τόσα πολλά έκτροπα που πρέπει να κρύβονται; Αν η Πολιτεία επιθυμεί να προσφέρει μια ανάσα στους πάσχοντες συνανθρώπους μας, ας το φροντίσει. Τα νοσοκομεία δεν είναι φυλακές ούτε τόποι εξορίας από την κοινωνία των υγιών. Δεν αρκούν οι συσκευές τηλεόρασης μονάχα. Ζούμε στο σήμερα και όχι στο προχτές. Ισως μάλιστα αυτή η παροχή επικοινωνίας να σημάνει το καμπανάκι για την ουσιαστική βελτίωση, μια και οι χρήσιμες ιδέες θα διαδίδονται αμέσως.

Η πρόταση αυτή αφορά τα Δημόσια Νοσοκομεία, για τη βελτίωση του Ε.Σ.Υ. παλεύουμε και μακάρι να εμπλουτισθεί το δυναμικό τους, να γίνουν και όλες οι προτεινόμενες αλλαγές, να ανακουφιστεί ο κόσμος και να ξανανοιώσει εμπιστοσύνη στον άνθρωπο γιατρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: